Loading color scheme

Stress en burn out

Stress hoort bij het leven en gaat over de druk en de spanning van het dagelijkse leven die wordt uitgeoefend op jou en je lijf. Wanneer deze druk gering is of maar kort aanhoudt, kunnen we deze meestal prima hebben. Maar wat als stress de overhand krijgt?

Stress

Wanneer stress de overhand krijgt, treedt er een verstoring op in de balans tussen dat wat van je wordt gevraagd en dat wat je kunt dragen: de draaglast is groter geworden dan de draagkracht. Deze spanning of druk geeft allerlei reacties in je lichaam. De symptomen die je ervaart bij stress noemen we stressreacties. Naast dat deze stressreacties veel energie kosten, zorgen ze er tevens voor dat een deel van de hersenen niet meer goed kan samenwerken waardoor we mentaal, emotioneel en fysiek minder goed functioneren.

Herken je dit, dat je je minder goed kunt concentreren, emotioneel sneller uit balans raakt, je minder energie hebt, minder helder bent in je hoofd en spanningsklachten in je lichaam ervaart? Lees dan hier verder over de gevolgen van stress en wat je daaraan kunt doen. Het programma Werken aan veerkracht leert je eenvoudige en wetenschappelijk bewezen technieken om stress in het moment zelf aan te pakken. De inzichten en tools die dit programma biedt, zijn blijvend van grote waarde.

Wanneer stress hevig is en langere tijd aanhoudt, kan dit leiden tot een burn out: je bent letterlijk even opgebrand.

Burn out: even stoppen met doorgaan

Lukt het je niet meer goed om te ontspannen, zelfs op momenten dat je bijvoorbeeld rustig op de bank zit of gaat slapen? Ervaar je daarbij lichamelijke klachten zoals spierspanning, gejaagd gevoel, aanhoudende vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid? Heb je het gevoel dat je je werk en andere verplichtingen minder goed aankunt en voel je je geestelijk en lichamelijk uitgeput? Dan zou het zo kunnen zijn dat je klachten te maken hebben met een (dreigende) burn out.

Ga jij ook altijd maar door en meld je je bijna nooit ziek?

Wist je dat de meeste mensen die burn out raken verbaasd zijn dat het hen overkomt? Het zijn dan ook vaak mensen die gewend zijn altijd maar door te gaan en zich zelden ziekmelden. Burn out betekent letterlijk opgebrand zijn en ontstaat wanneer je langdurig roofbouw pleegt op jezelf, of dit nu op lichamelijk vlak, emotioneel en/of geestelijk vlak is. Alle reserves zijn als het ware op.

Waarom helpt twee weken uitrusten niet om te herstellen van een burn out?

Je lijf streeft altijd naar balans. Zo heeft iedereen een natuurlijk nul-niveau aan stresshormonen bij ontspanning. Wanneer stress langdurig aanhoudt, gaat je lijf een nieuw “nul”-niveau hanteren. Dit maakt dat je, zelfs wanneer je bijvoorbeeld rustig op de bank zit, een bepaald niveau aan stresshormonen in je lijf hebt die er voor zorgt dat je onnodig alert blijft. Vandaar ook dat twee weken uitrusten bij een burn-out vaak onvoldoende zijn om de balans te herstellen. Het kost tijd wil je lichaam opnieuw het natuurlijke nul-niveau gaan hanteren waarbij je daadwerkelijk kan ontspannen.

Hoe eerder je de signalen van je lijf serieus neemt en gaat werken aan herstel, hoe sneller je lijf weer de natuurlijke stress-balans herstelt en hoe eerder je weer zult kunnen functioneren zoals je graag zou willen. Start nu door zo veel mogelijk alle “moetens” in je leven los te laten. Lichamelijke en psychische ontspanning is nu top-prioriteit. Zorg hierbij voor een goede afwisseling tussen lichamelijk inspanning en ontspanning.

Begeleiding bij burn-out: de crisis overwinnen

Door dit te lezen ben je al begonnen aan je herstel! Kijk maar eens in welke van de onderstaande fase van herstel je je herkent.

FASE 1: De crisis overwinnen. Je bent uitgeput en tot heel weinig in staat. Je voelt je heel kwetsbaar en je wereld is heel klein. Contact met werk, familie of vrienden is teveel. Herken je je hierin? Weet dan dat je mag gaan begrijpen wat er met je aan de hand is en accepteren dat je ziek bent, dat je even niet meer kunt. Het allerbelangrijkste voor nu is RUST.

FASE 2: Opbouwen van de energie. Je voelt je rustiger, alweer wat weerbaarder en je begint meer energie te krijgen. Het lukt om dagelijkse activiteiten weer langzaamaan op te pakken. Herken je je hierin? Dan is nu het moment om voor je zelf na te gaan hoe je zo lang roofbouw op jezelf hebt kunnen plegen. Hoe ga je met bepaalde dingen in het leven om? Wat laat je gebeuren? Wat zet jij onbewust “boven” jezelf en je eigen gezondheid? Door te gaan onderzoeken wat er ten grondslag ligt aan jouw burn out, kun je de oorzaken aanpakken. Je legt hiermee de basis voor een duurzaam herstel!

Weten hoe hypnotherapie kan helpen bij het onderzoeken van vaak onbewuste oorzaken van burn out? Neem dan gerust contact met mij op.

FASE 3: Oppakken van het normale leven. Je voelt je alweer voldoende goed om het normale leven langzaamaan op te gaan pakken. Ook voel je dat dit stap voor stap en op een gestructureerde wijze gebeuren mag omdat je oude buffer aan energie nog niet terug is. Je bent dan ook soms in één keer “op”. Dit is in wezen heel wijs van je lijf (hoe vervelend ook) om te voorkomen dat je weer over je grenzen gaat. Dit te begrijpen kan helpen om mild te zijn naar jezelf toe. Dit is de fase om te helen, om oude en beperkende overtuigingen te ontmaskeren en te transformeren naar opbouwende en helpende overtuigingen en gedachten. Op deze manier werk je toe naar een nieuwe levenshouding en levenswijze waarin jij beter in staat bent om in balans te blijven.

Wil jij bouwen aan gezondheid en leren hoe jij kunt werken aan veerkracht in jouw leven? Neem dan gerust contact met mij op!

Door bij de behandeling van jouw burn out hypnotherapie te combineren met het programma Werken aan Veerkracht ontstaat een doeltreffend behandeling om weer in balans te komen en in de toekomst anders met stressvolle situaties om kunt gaan.